Nasveti za prvo potovanje z avtodomom

Potovanje z avtodomom je lahko ena najlepših izkušenj v vašem življenju. A da ne boste na poti prišli v težave, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako se na potovanje čim bolje pripraviti.

1.) Preden se odpeljete

Popolnoma preverite avtodom, še posebej, če se želite odpraviti na pot po zimskem premoru.

– Ali je v pnevmatikah dovolj visok tlak zraka?

– Preverite, ali je potrebno očistiti rezervoar za vodo?

– Kako polna je plinska jeklenka? Ali jo je treba dopolniti ali zamenjati?

– Nasvet: Če pred zagonom napolnite vgrajeno baterijo iz električnega omrežja, povečate njeno delovanje.

2.) Med vožnjo

Med vožnjo se v avtodomu ni dovoljeno premikati. To velja za vse sopotnike, ne glede na to, ali gre za ljudi ali živali. Pri upoštevanju števila oseb bodite pozorni na število sedežev in za svoje otroke ali vnuke v avtodomu uporabite otroški sedež. Prav tako med vožnjo ni dovoljeno ležati na postelji v avtodomu.

3.) Rezervoar za svežo vodo

Pred potovanjem napolnite rezervoar le do polovice ali tretjine. Vsak liter vode pomeni dodatno obremenitev. Rezervoar za vodo lahko nato napolnite v kampih itd.

4.) Naložite avtodom

Pred začetkom potovanja preverite dejansko dovoljeno maso vozila in dovoljeno skupno maso. Metanje prtljage v avtodom ni priporočljivo. Nasvet: težko prtljago zložite na dno in če je le možno med sprednjo in zadnjo osjo, lažjo prtljago pa postavite na vrh – tako se vozilo stabilizira zaradi nizkega težišča. Logično razmislite o tem, katere stvari so kje shranjene za lažji dostop do prtljage, ki jo boste potrebovali pogosteje. Z avtodomom Carthago imate zaradi sistema EASY ENTRY notranji dostop do prtljage, tudi, če ste jo naložili od zunaj.

5.) Nezavarovan tovor

Prtljago ustrezno zavarujte. Pred odhodom preverite, ali je vse pravilno zloženo ter ali so vse omare in predali ustrezno zaklenjeni. Mimogrede: elegantne serije Carthagov e-line / s-plus in liner-for-two omogočajo centralno zaklepanje v kuhinji.

6.) Slog vožnje

Pred prvo vožnjo naredite majhen testni krog, da ponovno začutite vozilo. Nastavite zunanja ogledala, preden se odpravite na pot. Manevriranje v tesnih prostorih in obnašanje v ovinkih – vsega tega se je treba naučiti v varnem okolju pred samim potovanjem, kajti v primerjavi z avtomobilom, sta zavorno obnašanje in vidljivost avtodoma precej drugačna.

7.) Vožnja in postanki

Na svojem počitniškem potovanju poskrbite za dovolj odmorov, saj so dolga potovanja naporna in zahtevajo koncentracijo. Na poti lahko tudi zamenjate vozniške sedeže in/ali prenočite v kampu.

Nasvet: Za preklop avtodoma iz načina vožnje v način bivanja in spanja si zagotovite dovolj časa.

8.) Sanitarije

Odpadne vode odstranite že v zgodnji fazi. “Odlaganje odpadnih voda” zagotovo ni eno od najljubših opravil na počitnicah, vendar ga je treba opraviti. Razlikujemo med sivo vodo – iz prhe, umivalnika in umivalnika – in črno vodo, odpadno vodo iz stranišča.

9.) Odhod

Za odhod si vzemite čas in avtodom pred odhodom še enkrat preverite:

Ali so omare, hladilnik in strešna okna zaprti? Ali je električni kabel odklopljen od avtodoma? Ali so zaprta vsa okna in lopute odlagalnih prostorov? Ali je na kraju samem na voljo postaja za oskrbo in odstranjevanje odpadkov? Kajti z nekaj sveže vode na krovu ter praznim rezervoarjem za odpadne vode in odplake se lahko novih dogodivščin lotite veliko bolj sproščeno.

Prav gotovo so za izkušene popotnike to precej osnovna navodila, a včasih lahko tudi najbolj ‘zverzirani’ pustolovci na kakšno stvar pozabimo. In sedaj je tu seznam, ki ga preprosto obkljukamo in se brez skrbi podamo na novo dogodivščino.

Scroll to Top